Child leaves the centre
When a child leaves the centre, Childcare Subsidy should be cancelled from the day after the child's last day at the centre.
The Childcare Subsidy cannot be used to pay for a notice period if the child is no longer attending.
Child leaves the centre - centre unsure if child is returning
Where the provider is aware that the child will no longer be attending the centre the subsidy must cease from the day after the last date of attendance.
The payment of Childcare Subsidy can continue for up to 3 weeks if the provider is not sure if a child has left the centre. In these cases Childcare Subsidy must cease from the earlier of:
- 3 weeks of non attendance or
- when the centre becomes aware that the child will not be returning
Child changes centre
A client should complete a change in circumstances form confirming when their child has changed to a new centre. Childcare Subsidy must cease from the earlier of:
- when the centre becomes aware that the child will not be returning or
- the day prior to Childcare Subsidy being granted for the new centre or
- after 3 weeks of non attendance
Legislation
- Payment of assistance during child's absence section 28 Social Security Regulations 2018
- Interpretation section 20 Social Security Regulations 2018
