Applicable persons
An applicable person is:
- a person applying for social housing with the intention of being a signatory to the tenancy agreement and
- any partner of that person
A partner does not have to sign the tenancy agreement however they will be considered when assessing the client's housing need. You will need to inform the partner of the advantages of signing the tenancy agreement (for example rights to the tenancy).
If a partner does not wish to sign the tenancy agreement or cannot as they are not residentially qualified, they will be considered an applicable person when assessing the household's housing need.
Income and asset details
Applicable persons will have their income and asset details considered during the housing needs assessment and these details are used in the calculation of Income Related Rent.
For more information see:
- Qualifications Clients partner is not residentially qualified
- Signatory
Legislation
- Interpretation section 2 Public and Community Housing Management Act 1992
