Community Costs : Contents
Clients who cannot receive Community Costs
A client cannot receive Community Costs if:
- they (or their partner if any) are receiving Special Benefit
- they are a dependent child (which includes a child for whom an Orphans Benefit or Unsupported Childs Benefit is paid)
- they are a child for whom payments are being made under the Oranga Tamariki Act 1989
- they have been assessed as needing to live in a residential care facility on a long-term basis (such as clients with mental health, physical or intellectual disabilities)
- they have been needs assessed as requiring long term residential care in a hospital or rest home indefinitely (such as clients in age-related care)
For more information see:
Legislation
- Ineligibility clause 7 Community Costs Programme
- Residential care facility New Zealand Public Health and Disability Act 2000
- Interpretation section 5 Residential Care and Disability Support Services Act 2018
- Exempt person liable to contribute benefit only section 24 Residential Care and Disability Support Services Act 2018
